De Vlaamse bakker kiest voor zwarte piet in zijn productaanbod
Elk jaar wordt in het najaar weer dezelfde discussie gevoerd over zwarte piet in de lage landen. De discussie is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Nederland naar België. In Nederland woedt een hevige discussie, maar ook in Vlaanderen speelt de discussie over het handhaven van zwarte piet of toch een meer neutrale roetpiet. Het Bakkerspanel vond het wel eens tijd om hierover vragen te stellen aan de Vlaamse bakkers hoe zij hierover denken bij het samenstellen van hun productaanbod tijdens de Sinterklaasperiode. In Wallonië/Brussel speelt deze discussie vrijwel niet, omdat zij geen zwarte piet kennen, maar Père Fouettard die geen zwarte huidskleur heeft.
Genieten van viennoiserie en hartige producten
Driekwart van de Belgische huishoudens koopt wel eens viennoiserie blijkt uit onderzoek door Het Bakkerspanel onder 1.000 Belgische consumenten. De senioren kopen relatief wat vaker dan de jongere generaties Viennoiserie. Het chocoladebroodje is hierbij veruit de favoriet. Viennoiserie is een product dat relatief veel vaker bij de bakker wordt gekocht dan in de supermarkt. Het is een typisch product dat in het weekend en dan met name op zondag wordt gekocht wanneer consumenten vaak uitgebreid ontbijten met hun gezin of gasten ontvangen.
Kansen voor de bakker tijdens en na Corona
De coronacrisis blijft voorlopig zijn invloed hebben op ons leven en koopgedrag. Eerder publiceerden wij een artikel over een daling van de bestedingen bij de bakker tijdens de eerste maanden na het begin van de coronacrisis. Deze bedroeg 12% in die eerste maanden. Vanuit Nederland komen nu positieve signalen uit onderzoek door GFK, dat consumenten tijdens de afgelopen maanden steeds vaker voor speciaalzaken zoals de slager, groenteboer en bakker kiezen. In België zou het ook kunnen zijn dat de bestedingen door consumenten bij speciaalzaken stilaan stijgen.
Omzet Belgische Bakkers in 2019
De Belgische bakkers realiseerden in 2019 een gemiddelde omzet van € 658.616. De bakkers in Vlaanderen (€ 765.499) realiseerden een hogere omzet dan de bakkers in Wallonië/Brussel (€ 502.928). In de grafiek wordt weergegeven in welke productcategorieën de bakkers hun omzet realiseren.
Omzet Belgische bakkers daalt met 12 procent door coronacrisis
De helft van de bakkers zien hun omzet dalen tijdens de coronacrisis. Een kwart van de bakkers zien juist een stijging. Over de hele Belgische bakkerijmarkt is sprake van een daling van 12 procent gedurende de periode dat de coronamaatregelen van kracht zijn. Hierbij wetende dat de bakkers tijdens deze periode gewoon geopend zijn. Dit blijkt uit de meest recente peiling van Het Bakkerspanel.
Bakkers verhoog uw productie door sluiting van de horeca!
De sluiting van de horeca, waaronder de broodjeszaken en het hamsteren in de supermarkten in verband met de coronacrisis resulteert in meer verkoop van brood(jes) bij de bakker. Bakkers houd hier rekening mee bij de volumes die u bakt, zodat u niet halverwege de dag ‘nee’ hoeft te verkopen aan uw klanten!
Belgische consument bezoekt bakker voor de lekkere producten
Zes op tien Belgen koopt zijn brood en banket doorgaans bij de bakker. De helft bezoekt de bakker één keer per week en de andere helft brengt meerdere keren per week een bezoek aan de bakker. De Vlamingen zijn trouwer aan de bakker dan de consumenten in Wallonië en Brussel. Zij kopen relatief wat vaker hun bakkerijproducten in de supermarkt. De klanten die de bakkers bezoeken hebben vaak thuiswonende tieners. Ook senioren zien we relatief vaker voor de bakker kiezen.
Vrijwel alle bakkers werken aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering
Duurzaamheid is voor iedereen een actueel thema. Het Belgisch Bakkerspanel wilde hier graag meer over weten en stelde hierover aan de ambachtelijke bakkers enkele vragen. Wij waren benieuwd wat bakkers nu al doen in hun bedrijfsvoering om duurzamer te zijn en hierdoor het milieu te sparen. Verder wilde wij nog graag weten welke plannen zij nog hebben om (nog) duurzamer te worden. In totaal hebben 300 Belgische bakkers in de afgelopen maanden inzage gegeven hoe zij hier mee omgaan.
Belgische consument  koopt patisserie vooral bij de bakker
Het overgrote deel van de Belgische huishoudens (84%) koopt wel eens patisserie blijkt uit onderzoek van Het Belgisch Bakkerspanel onder meer dan 1.000 consumenten in december 2019. Vaker worden de aankopen voor patisserie gedaan bij de bakker dan in de supermarkt.
Chocoladebroodje favoriet bij de Belgische consument
Vlaanderen koopt viennoiserie minder vaak in supermarkt Viennoiserie koopt de Belgisch consument vooral bij ambachtelijke bakker. Onder viennoiserie worden onder andere croissants gevuld of ongevuld, chocolade broodjes, lange of ronde suisses boterkoeken verstaan. Chocoladebroodjes zijn hierbij favoriet gevolgd door ongevulde croissants. De chocoladebroodjes zijn met name populair in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen zien we, dat consumenten voor viennoiserie wat vaker naar de bakker gaan dan de consumenten in Wallonië en Brussel.
Bakker op zoek naar personeel dat wil werken
Nieuw personeel vinden is voor 11% van de bakkers een uitdaging voor de toekomst. Waalse bakkers (17%) ervaren dit sterker dan de Vlaamse bakkers (8%). Deze cijfers zijn afkomstig uit de meest recente bevraging van Het Belgisch Bakkerspanel die deze zomer is gehouden. Aan deze bevraging hebben 305 Belgische bakkers hun medewerking verleend.
Kinderen waarderen pistolets van de ambachtelijke bakker
Op 18 maart 2019 was het Beroepenweek in de klas van mijn zevenjarige dochter. Hoe leg je in hemelsnaam het beroep van marketeer en marktonderzoeker uit in leerjaar 2 van de basisschool? Een vergelijkende smaaktest van pistolets die perfect past bij Het Belgisch Bakkerspanel. Wie wint: de warme bakker of de discount supermarkt?
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie