Vraag naar biologisch brood neemt sterk toe

De vraag naar biologische producten zit in de lift. Het Bakkerspanel wilde weten of dit ook specifiek geldt voor bakkerijproducten en stelde hierover vragen aan 1.000 Belgische consumenten. In eerder onderzoek in 2019 stelde wij hierover ook vragen aan consumenten en bakkers, zodat we de evolutie kunnen zien.

Rekening houden met milieu en dierenwelzijn

Allereerst wat zijn biologische producten? Biologische producten zijn gemaakt van ingrediënten die zijn geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. In het algemeen wordt bij biologische teelt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn.

Sterke stijging vraag naar biologische bakkerijproducten

Uit consumentenonderzoek van Het Bakkerspanel in april 2021 is gebleken dat 43% van de Belgen op zoek is naar biologische bakkerijproducten. Anderhalf jaar geleden was 31% van de Belgen op zoek naar biologische bakkerijproducten. We kunnen zeggen dat sprake is van een forse stijging. In de afgelopen meting is uit de resultaten naar voren gekomen dat in Wallonië / Brussel (52%) vaker dan in Vlaanderen (36%) de consumenten hiernaar op zoek zijn en dan met name zijn zij op zoek in de supermarkt. In Vlaanderen zoeken consumenten daarentegen vaak naar een biologisch assortiment bij de bakker. Huishoudens met jonge kinderen (41%) zijn relatief het vaakst op zoek naar biologische bakkerijproducten. Verder zien we een hogere interesse in biologische bakkerijproducten onder hoogopgeleiden (48%). Consumenten zijn met hoofdzakelijk op zoek naar biologisch brood. Andere producten die graag biologisch worden gekocht zijn broodjes, croissants en viennoiserie.

Gezond willen eten doorslaggevend bij keuze voor biologisch

Gezond eten is voor ruim de helft (52%) van de huishoudens die op zoek zijn naar biologische bakkerijproducten de belangrijkste reden om hiervoor te kiezen. Voor huishoudens met jonge kinderen (42%) is smaak relatief belangrijker. Senioren (64%) kopen biologische bakkerijproducten, omdat zij gezond willen eten.

Klein deel van de bakkers speelt in op klantvraag biologisch

Eind 2019 vroegen wij aan de bakkers of zij inspelen op klantvraag naar biologische bakkerijproducten. Slechts 6% speelde in op deze klantvraag in en 12 % had hiervoor interesse. Zoals eerder geconstateerd is het aandeel van de consumenten die naar biologische bakkerijproducten op zoek is sterk toegenomen. De vraag naar biologisch brood is het grootst onder gezinnen met jonge kinderen. Verder weten we uit ons consumentenonderzoek dat zij de voorkeur geven aan wit en volkoren brood. Dit biedt kansen voor de bakker om met deze varianten op deze behoefte aan biologisch brood in te spelen. Vergeet hierbij niet het biologisch assortiment kenbaar te maken in de winkel en tevens te communiceren op de website, Facebook en Instagram!

Bron: Het Bakkerspanel, 31 mei 2021

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie