Consument bezoekt vaker de bakker tijdens coronacrisis

Meer brood, maar minder groot gebak

De pandemie duurt nu al meer dan een jaar en heeft veel ondernemers in zwaar weer gebracht. De bakkers hebben in de gehele periode open mogen blijven al was het wel onder beperkende maatregelen. In het begin van de pandemie rond april waren de bakkers nog pessimistisch over hun omzet, maar dit is onterecht gebleken voor de meeste bakkers. Er werd meer brood, viennoiserie en gebakjes verkocht, maar de bestellingen van grote taarten stokte. Er werden immers geen feesten georganiseerd om een verjaardag, communie of lentefeest te vieren. Bakkers zijn in het afgelopen jaar actiever geworden op sociale media en een kwart van de Belgische bakkers heeft inmiddels een webshop. Eenzelfde aandeel van 25 procent van alle consumenten geeft aan wel eens via een webshop van een bakker te bestellen. Meestal worden de bestellingen door consumenten uit de webshop afgehaald in de winkel zelf.

Consument weet bakker vaker te vinden door corona

Het Bakkerspanel deed in april 2021 onderzoek onder 1.000 Belgische consumenten en vroeg hen of zij sinds corona vaker een bezoek brengen aan de bakker. Verder hebben wij gevraagd welke bakkerijproducten consumenten in het afgelopen jaar meer zijn gaan kopen en welke juist minder. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de consumenten vaker de weg naar de bakker weet te vinden. De consumenten in ons onderzoek bevestigen wat de bakkers ons al zeiden over de toename aan verkoop van brood. Ruim vier op tien consument die aangeven vaker naar de bakker te gaan geven aan meer brood te kopen.

De pandemie loopt nu langzaam op zijn einde doordat een steeds groter deel van de bevolking is gevaccineerd. Tegen 11 juli op de Vlaamse feestdag zou iedereen die dat wil - volgens de politici -gevaccineerd moeten zijn en zouden de beperkingen grotendeels tot het verleden moeten behoren. Is de consument in zijn gedrag blijvend veranderd of valt deze weer terug in zijn gedrag van voor corona? Niemand die het weet, maar Het Bakkerspanel zal de trends volgen.

Hoe klanten vasthouden na corona

De komende periode kunnen de bakkers aangrijpen om hun binding met de consument te versterken en hen blijvend te verrassen. Uit ons consumentenonderzoek komt alvast naar voren dat consumenten het meest versheid van producten verwachten van de bakker. Zij willen door de bakker het liefst worden geïnformeerd over producten en aanbiedingen via een aantrekkelijke etalage, een stoepbord aan de straat en facebook.

Bron: Het Bakkerspanel, 19 april 2021

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie