Pas je productaanbod aan op de locatie van je bakkerij
Uit een enquête van Het Bakkerspanel in november 2023, waaraan 177 Belgische bakkers hebben deelgenomen, is gebleken dat de meeste bakkerijen zich in dorpen bevinden. Ruim drie op de tien bakkers hebben hun zaak in een stedelijke omgeving.
Omzetgroei, Uitdagingen en Toekomstkansen
De Belgische bakkers realiseerden in 2022 een gemiddelde omzet van 618.000 euro met hun onderneming. Het Bakkerspanel vroeg aan de bakkers welke omzet zij verwachtten te realiseren over 2023. Uit de bevraging bleek dat de bakkers een gemiddelde omzet van 637.000 euro verwachtten. Dit betekent een omzetgroei van 3 procent over 2023 ten opzichte van 2022. De helft van de bakkers geeft aan dat de groei te danken is aan het verhogen van de consumentenprijzen.
Jonge consument kiest voor vegan
1.000 Belgische consumenten stelden wij vragen over vegan in het jaarlijks consumentenonderzoek van Het Bakkerspanel. 20% van alle consumenten variërend van 21 tot 65 jaar koopt vegan producten bij de bakker. Huishoudens in Wallonië / Brussel (24%) kopen veel vaker vegan producten bij de bakker dan huishoudens in Vlaanderen (17%).
Help, hoe vind ik vakbekwaam personeel!
Het werven van vakbekwaam personeel voor een bakkerij kan een uitdaging zijn, vooral gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. De economie is afgekoeld, maar de krapte blijft. Veel werknemers gaan pensioen en dat blijft doorgaan tot na 2040. Het vinden van personeel blijft een uitdaging voor nu en op de lange termijn. Het Bakkerspanel vroeg aan de Belgische bakkers hoe zij nieuw personeel werven.
Bakkers staan positief tegenover beroepsfederatie voor de ambachtelijke bakkerij
Het Bakkerspanel heeft op verzoek van Bakkers Vlaanderen de vraag gesteld aan de bakkers welk belang zij hechten aan een beroepsfederatie voor de ambachtelijke bakkerij. Aansluitend hebben wij gevraagd of zij hun antwoord wilde motiveren. Tijdens de meest recente bevraging in april / mei van dit jaar van Het Bakkerspanel gaven 153 Belgische bakkers hun mening over een aantal actuele onderwerpen.
Peiling vertrouwen in de toekomst Belgische bakkers
Het Bakkerspanel krijgt steeds vaker van bakkers te horen dat zij helaas hun bakkerij hebben gestopt. Helemaal onbegrijpelijk is dit natuurlijk niet door de gestegen energiekosten, hogere prijzen van grondstoffen, personeelskosten en dan nog de concurrentie van de supermarkten die steeds zwaarder inzetten op de verkoop van brood en een ambachtelijk karakter communiceren. De moed zou van minder in de schoenen zakken. Wij wilden nu wel eens écht weten van de bakkers hoe zij aankijken tegen de toekomst van hun eigen bakkerij en wij stelde hierover een vraag in onze meting in april en mei 2023 waaraan maar liefst 206 bakkers meededen.
Hoe Belgische bakkers de supermarkt kunnen overtroeven
Het merendeel van de bakkers onderscheidt zich van de supermarkt/retail door ambachtelijkheid komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel. Bakkers in Wallonië/Brussel (92%) vaker dan in Vlaanderen (85%). Alle bakkers tot 35 jaar onderschrijven dit onderscheidend vermogen. Verder zien we dat alle bakkers zich onderscheiden door ambachtelijkheid op de zakelijke bakkers (78%) na. Onder hen ligt het aandeel een stuk lager.
Belgische bakkers kijken kritisch naar de vaste lasten
Kritisch kijken naar de vaste lasten is het belangrijkste criterium om het rendement van hun bedrijf te verhogen en dan met name in Vlaanderen (56%). Voor bakkers tot 35 jaar (74%) en gewoonte bakkers (60%) is dit relatief vaker een belangrijk criterium komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel in België.
Consument overtuigen om te kiezen voor de bakker
De gemiddelde omzet van een Belgische bakker in 2021 bedroeg ruim 550.000 euro. Ruim de helft van de omzet bestond uit broodproducten, 16% patisserie, 14% viennoiserie en 20% aan andersoortige producten zoals chocolade, hartige producten, beleg... In november 2022 heeft Het Bakkerspanel gevraagd aan de bakkers wat hun omzetverwachting was over de geheel 2022 ten opzichte van 2021.
Aantal vacatures in de Belgische bakkerij blijft constant
In een Belgische bakkerijonderneming waren in november van 2022 circa 7,5 personeelsleden actief inclusief de bakker zelf. Hiervan zijn 3 personeelsleden actief in de productie van de bakkerij, 3 in de winkel en 1,5 personeelslid heeft een andersoortige functie. Het aantal personeelsleden in een bakkerij in Vlaanderen is met 7,3 iets lager dan in Wallonië en Brussel, waar 8,1 personeelsleden werkzaam zijn in een bakkerij. In 2019 lag het gemiddeld aantal personeelsleden in de Belgische bakkerij met 6,8 personeelsleden op een iets lager niveau.
Vlaamse consument gaat voor vers en lekker
In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Belgische huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (56%) van de Vlaamse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Helaas loopt dit aandeel al jaren fors terug ten voordele van de supermarkt. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen. Verder zet de supermarkt sterk in op communicatie. Daarom moet de bakker zijn troeven uitspelen en duidelijk maken aan de consument. Verse en lekkere producten zijn alvast de belangrijkste redenen om voor de bakker te kiezen.
Jonge gezinnen willen gezonde voeding
In juli heeft Het Bakkerspanel de jaarlijkse bevraging onder 1.000 Belgische huishoudens uitgevoerd. In deze meting hebben we vragen gesteld over op welke ingrediënten en allergenen consumenten letten bij hun aankopen van bakkerijproducten. Verder hebben we de vraag gesteld of de Nutri-Score invloed heeft op hun keuze om bakkerijproducten al dan niet te kopen.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie