Al vijf jaar Het Bakkerspanel in België
In 2018 zag Het Bakkerspanel het levenslicht na uitvoerige gesprekken met bakkers en fabrikanten / leveranciers. Op dat moment waren vrijwel geen marktcijfers over de bakkerij in België beschikbaar. Onze missie waarmee wij startten was een vitale ambachtelijke bakkerij door het delen van kennis. Enerzijds willen wij de fabrikanten en leveranciers van informatie voorzien, zodat zij hun producten en diensten (nog) beter kunnen laten aansluiten bij de wensen en noden van de bakkers.
Klantenbinding met een spaarkaart in België
De kosten rijzen op alle vlakken de pan uit. Het doorberekenen van de hogere kosten in de consumentenprijs is onvermijdelijk geworden. Door de hogere prijzen zullen sommige consumenten eerder overwegen om brood te kopen in de supermarkt. De belangrijkste reden dat consumenten hun brood kopen in de supermarkt is gemak en direct daarna een lagere prijs.
Bakkers in Vlaanderen en Wallonië/Brussel gaan verschillend om met kostenstijging
In 2021 zijn de kosten voor de bakker flink gestegen. Hier liggen verschillende reden aan ten grondslag. Zo zijn de grondstofprijzen gestegen door de natte zomer en daardoor tegenvallende oogsten, waardoor meel duurder is geworden. Daarnaast schoten de energieprijzen de lucht in om uiteenlopende redenen. De verwachting is dat de prijzen voor energie hoger zullen blijven dan we gewend waren door een hogere vraag en de energietransitie. Ten slotte is er nog de krapte op de arbeidsmarkt waardoor de lonen stijgen.
Onderscheiden door eigen signatuur of de uitstraling en beleving in de winkel
Aan de meest recente bevraging van Het Bakkerspanel in december 2021 deden 229 Belgische bakkers mee. Wij stelden de bakkers de vraag in welke van de volgende werkwijzen zij zich het meest herkennen. Bakken zij alles zelf vanuit de basis of maken zij hierin keuzes en kopen zij het overige deel diepgevroren in en bakken zij dit af? Verder vroegen wij de bakkers of zij een eigen signatuur geven aan wat zij zelf bakken.
Bakker vreest stijging grondstofprijzen door klimaatverandering
Na het extreme weer dit jaar tot nu toe hebben we in de bevraging van Het Bakkerspanel in België aan de bakkers de vraag voorgelegd of zij verwachten dat klimaatverandering al dan niet invloed heeft op hun bedrijfsvoering. Drie op de tien bakkers verwachten dat klimaatverandering invloed gaat hebben en daarnaast weet 37% het nog niet of er een invloed zal zijn. In Vlaanderen en Wallonië / Brussel zien we een gelijkaardig beeld in de verwachting die bakkers hebben. De bakkers denken dat klimaatverandering met name zal leiden tot hogere prijzen voor grondstoffen. Het voorjaar was koud, met vaak laat nog nachtvorsten. De zomer was koel en nat wat leidt tot lagere opbrengen van oogsten.
Hoe dragen bakkers hun steentje bij aan een duurzame wereld
Duurzaamheid is een belangrijk begrip in de consumptiemaatschappij. Klimaatverandering en schaarste aan grondstoffen vraagt om op een andere manier om te gaan met energie en grondstoffen. Bedrijven spelen hierop in, omdat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden en omdat de consument en andere belanghebbenden hierom vragen. Het Bakkerspanel wilde onderzoeken wat bakkers doen aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering en stelde hier in september vragen over aan de Belgische bakkers in onze meest recente bevraging.
Bakkers verwachten van merkfabrikanten verkoopondersteuning
De bakkers kunnen vanaf zondag 26 september tot woensdag 29 september 2021 de Broodway weer bezoeken na anderhalf zonder beurzen. Broodway is daarmee één van de eerste beurzen die doorgaat na de coronacrisis. Het Bakkerspanel vroeg in mei dit jaar aan de bakkers wat zij verwachten van merkfabrikanten. Meer dan drie op de tien bakker gaven aan dat zij de aanwezigheid van merkfabrikanten op beurzen verwachten.
Vraag naar biologisch brood neemt sterk toe
De vraag naar biologische producten zit in de lift. Het Bakkerspanel wilde weten of dit ook specifiek geldt voor bakkerijproducten en stelde hierover vragen aan 1.000 Belgische consumenten. In eerder onderzoek in 2019 stelde wij hierover ook vragen aan consumenten en bakkers, zodat we de evolutie kunnen zien.
Consument bezoekt vaker de bakker tijdens coronacrisis
De pandemie duurt nu al meer dan een jaar en heeft veel ondernemers in zwaar weer gebracht. De bakkers hebben in de gehele periode open mogen blijven al was het wel onder beperkende maatregelen. In het begin van de pandemie rond april waren de bakkers nog pessimistisch over hun omzet, maar dit is onterecht gebleken voor de meeste bakkers.
Bakker en consument vinden elkaar in ambachtelijkheid
Aan de ambachtelijke bakkers in België is in januari/februari van dit jaar gevraagd in welke mate zij bepaalde officiële en niet officiële product claims belangrijk vinden in hun communicatie naar hun klanten. Hoe belangrijk vinden zij product claims zoals ambachtelijk, biologisch, duurzaamheid, gezondheid en glutenvrij in hun communicatie. Alleen aan ambachtelijkheid wordt een groot belang gehecht door de bakkers. In totaal vindt negen op de tien bakkers deze niet officiële product claim, welke niet voldoen aan de verordening voedings- en gezondheidsclaims, belangrijk in de communicatie naar hun klanten. De verschillen tussen de gewesten zijn hierin eerder beperkt. De Belgische bakkers zijn hiermee goed op de hoogte wat de consument van hen verwacht.
Jonge Vlaamse bakkers willen investeren in groene energie
Begin 2020 stelde Het Bakkerspanel vragen aan bakkers over wat zij willen realiseren aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Dit leverende verrassende resultaten op. In eerste instantie willen bakkers werken aan minder plastic, verpakkingsmateriaal en minder derving. Dit zijn maatregelen die vrij eenvoudig in de bedrijfsvoering kunnen worden gerealiseerd. Door 39% van de Vlaamse bakkers wordt meer investeren in groene energie genoemd zoals het plaatsen van zonnepanelen en het afnemen van groene stroom. De bakkers in Wallonië en Brussel (21%) hebben hiervoor in veel mindere mate investeringsplannen.
Helft bakkers vindt zichzelf klantgericht
In november 2020 legde Het Bakkerspanel een 15-tal stellingen over bedrijfsvoering voor aan de Belgische bakkers. Dit waren stellingen over creativiteit, ondernemerschap, personeelsmanagement tot klantbeleving in de winkel. Bakkers konden aangeven in welke mate zij akkoord waren met de stellingen met betrekking tot hun eigen bedrijfsvoering. Op basis van de resultaten hebben wij een viertal bakkersprofielen onderscheiden. Bijna de helft van de bakkers vindt zichzelf klantgericht. De andere helft van de bakkers wordt gedreven door inspiratie, gewoonte of heeft een zakelijke benadering.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie