Hoe Belgische bakkers de supermarkt kunnen overtroeven

Onderscheiden door ambachtelijkheid

Het merendeel van de bakkers onderscheidt zich van de supermarkt/retail door ambachtelijkheid komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel. Bakkers in Wallonië/Brussel (92%) vaker dan in Vlaanderen (85%). Alle bakkers tot 35 jaar onderschrijven dit onderscheidend vermogen. Verder zien we dat alle bakkers zich onderscheiden door ambachtelijkheid op de zakelijke bakkers (78%) na. Onder hen ligt het aandeel een stuk lager.

Onderscheidend vermogen van de supermarkt door klantvriendelijkheid en kwaliteit nemen respectievelijk de twee en derde positie in. Bij klantvriendelijk zien we dat dit vaker wordt genoemd door bakkers in Vlaanderen (83%) dan door bakkers in Wallonië/Brussel (73%).

In Vlaanderen (57%) onderscheiden bakkers zich relatief vaker door flexibiliteit (klant belt en bestelling wordt meteen opzij gelegd) en in Wallonië/Brussel (62%) door het gebruik van lokale producten.

Jonge Belgische bakkers leveren vaker maatwerk aan de klant

Bakkers tot 35 jaar (63%) onderscheiden zich relatief vaker door personalisatie van (het) aanbod/producten (bijv. verjaardagstaart met foto en naam).

823-40932-030123-onderscheiden-bakkers-van-de-supermarkt-belgie-a725afbc8330e53f.png

Tips om je als bakker te onderscheiden van de supermarkt!

  • Kwaliteit van producten: Bakkers hebben vaak meer kennis en ervaring in het bakken van brood en gebak, waardoor ze producten van hogere kwaliteit kunnen leveren dan supermarkten. Ze kunnen ook gebruik maken van hoogwaardige ingrediënten, die de smaak van hun producten ten goede komen.
  • Versheid: Bakkers hebben meestal een dagelijks aanbod van vers gebakken producten, terwijl supermarkten vaak voorverpakte producten verkopen die al een tijdje op de plank hebben gelegen. Dit kan een groot verschil maken in de smaak en textuur van de producten.
  • Unieke producten: Bakkers kunnen zich onderscheiden door het aanbieden van unieke producten, zoals ambachtelijk brood, speciale taarten en gebakjes, en andere items die niet altijd te vinden zijn in een supermarkt.
  • Persoonlijke service: Bakkers kunnen een persoonlijke touch toevoegen aan hun service door klanten bij naam te kennen, advies te geven over producten en bestellingen op maat te maken.
  • Lokale betrokkenheid: Bakkers zijn vaak lokale bedrijven die betrokken zijn bij de gemeenschap, en kunnen zich onderscheiden door hun lokale betrokkenheid en ondersteuning van lokale evenementen en goede doelen.

Door zich te concentreren op deze verschillen en het bieden van hoogwaardige producten en service, kan een bakker zich onderscheiden van een supermarkt en een loyale klantenkring opbouwen.

Bron: Het Bakkerspanel, 1 maart 2023

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie