Belgische bakkers kijken kritisch naar de vaste lasten

Vlaanderen en Wallonië kijken verschillend naar de zaak

Vaste lasten kritisch bekijken is het belangrijkste criterium om het rendement van hun bedrijf te verhogen en dan met name in Vlaanderen (56%). Voor bakkers tot 35 jaar (74%) en gewoonte bakkers (60%) is dit relatief vaker een belangrijk criterium komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel in België.

Na het kritisch kijken vaste lasten is er geen duidelijk criterium wat eruit springt om het rendement van het bedrijf te verhogen. In Vlaanderen zien we dat investeren in systemen die kostenbesparend werken (39%) en producten inkopen tegen lagere prijs (37%) relatief belangrijker zijn. In Wallonië/Brussel (76%) letten bakkers vaker op de vermindering van de derving.

Verder zien we dat jonge bakkers (57%) vaker letten op het inkopen van producten tegen een lagere prijs.

819-40927-030123-rendement-verhogen-bakkers-belgie-juni-2021-e366123867a9fa95.png

De kosten van energie zijn enorm gestegen in de afgelopen jaren en is een kostenpost die extra aandacht vraagt om het rendement op peil te houden

Tips om te besparen op energie!

Er zijn verschillende manieren waarop een bakker energie kan besparen in zijn bakkerij. Hier zijn enkele suggesties:

  • Gebruik energiezuinige apparatuur: Vervang oude, inefficiënte ovens, koelkasten en andere apparatuur door energiezuinige modellen. Zoek naar apparaten met een hoog energielabel en let op de energie-efficiëntieklasse.
  • Verbeter de isolatie: Zorg ervoor dat de bakkerij goed geïsoleerd is om te voorkomen dat warmte ontsnapt. Isolatie kan worden verbeterd door deuren, ramen en muren te verzegelen en te isoleren.
  • Gebruik verlichting verstandig: Zorg voor voldoende licht in de bakkerij, maar vermijd overmatig gebruik van verlichting wanneer deze niet nodig is. Gebruik LED-lampen in plaats van traditionele lampen om energie te besparen.
  • Beperk warmteverlies: Vermijd het openen van deuren en ramen als de verwarming aan staat, en gebruik gordijnen of andere middelen om tocht te verminderen.
  • Zet apparatuur uit als het niet gebruikt wordt: Schakel apparatuur zoals ovens, mixers en koelkasten uit wanneer deze niet in gebruik zijn. Laat apparaten niet onnodig aan staan.
  • Plan het bakproces slim: Zorg ervoor dat de apparatuur efficiënt wordt gebruikt door bakprocessen te plannen en te organiseren. Gebruik bijvoorbeeld de restwarmte van de oven om andere gerechten te bereiden.

Door deze tips te volgen, kan een bakker energie besparen en de kosten verlagen.

Bron: Het Bakkerspanel, 1 maart 2023

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie