Vlaamse consument gaat voor vers en lekker

Bakker moet troeven uitspelen

In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Belgische huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (56%) van de Vlaamse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Helaas loopt dit aandeel al jaren fors terug ten voordele van de supermarkt. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen. Verder zet de supermarkt sterk in op communicatie. Daarom moet de bakker zijn troeven uitspelen en duidelijk maken aan de consument. Verse en lekkere producten zijn alvast de belangrijkste redenen om voor de bakker te kiezen.

754-39320-110922-waarom-kiezen-vlaamse-consumenten-voor-de-bakker1-eba24ef7d11dc16c.png

Door consumenten in Vlaanderen worden verse en lekkere producten relatief vaker onderschreven dan in Wallonië en Brussel om juist voor de bakker te kiezen. Wat we ook zien is dat met het hoger worden van de leeftijd de waardering voor verse en lekkere producten toeneemt. Een derde belangrijke reden is de makkelijke bereikbaarheid van de bakker. In Vlaanderen is dit vaker een reden om juist voor de bakker te kiezen. Ook voor senioren is dit vaak de reden voor hun keuze voor de bakker. In Wallonië en Brussel is het lokaal kopen, het steunen van kleine zelfstandigen, een reden om naar de bakker te gaan. Ook voor senioren is dit vaak de reden voor hun keuze voor de bakker.

Een goed verhaal

De meeste Vlaamse bakkers weten zelf ook dat de klanten hen waarderen om vers en lekker, maar communiceren dit niet naar hun klanten. Een goede communicatie is essentieel om de consument te overtuigen om naar de bakker te gaan. De productieprijs is inderdaad gestegen en de consumentenprijs hierdoor ook, maar deze maken nog steeds een miniem deel uit van het totale budget dat een huishouden maandelijks beschikbaar heeft. Met een goed verhaal mag dit geen reden zijn om niet naar de bakker te gaan.

Verder blijkt uit ons consumentenonderzoek dat ambachtelijke broodsoorten en lokale herkomst (streekproduct) consumenten het meest aantrekkelijk vinden in een broodassortiment. In Wallonië en Brussel vinden consumenten deze aspecten nog aantrekkelijker dan in Vlaanderen. Het is aan de bakker om een goed verhaal te bouwen rond de begrippen vers en lekkere producten. Verder heeft de consument interesse in ambachtelijke broodsoorten en producten van lokale herkomst. In de winkel en in de communicatie moet dit nadrukkelijk naar voren komen. Laat klanten producten proeven. Breng beleving in je winkel, laat je personeel producten aanbevelen en kom met aantrekkelijke promoties om klanten aan te trekken. Zorg voor een goede communicatie met de lokale consument online via facebookcampagnes, e-mailnieuwsbrieven en folders. We weten allemaal dat de kostprijs enorm is gestegen en compensatie lang op zich laat wachten, maar focus je dan op aspecten die je wel in de hand hebt. Meer aandacht voor je marketing in de winkel zorgt er in elk geval voor dat consumenten weten waarom ze naar jou moeten komen en je beter weten te vinden. In de winkel is het immers te verdienen.

Bron: Het Bakkerspanel, 9 november 2022

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie