Groeien door strategische keuzes
De Nederlandse bakkers realiseerden in 2022 een gemiddelde omzet van 1.087.000 euro met hun onderneming. Het Bakkerspanel vroeg aan de bakkers welke omzet zij verwachtten te realiseren over 2023. Uit de bevraging bleek dat de bakkers een gemiddelde omzet van 1.160.000 euro verwachtten. Dit betekent een omzetgroei van 3 procent over 2023 ten opzichte van 2022. Bijna zeven op de tien bakkers geven aan dat de groei te danken is aan het verhogen van de consumentenprijzen. De inflatie over 2023 bedroeg gemiddeld 3,8 procent die met name werd veroorzaak door de prijsontwikkeling van voeding en energie.
Jonge consument kiest voor vegan
1.000 Nederlandse consumenten stelden wij vragen over vegan in het jaarlijks consumentenonderzoek van Het Bakkerspanel. 20% van alle consumenten variërend van 21 tot 65 jaar koopt vegan producten bij de bakker. Vegan producten bij de bakkers en/of de supermarkt worden relatief het vaakst gekocht door huishoudens met jonge kinderen (72%) en millennials (61%). Slecht een kwart van de huishoudens met oudere thuiswonende kinderen koopt vegan bakkerijproducten en onder senioren is dit slechts 11%.
Help, hoe vind ik vakbekwaam personeel!
Het werven van vakbekwaam personeel voor een bakkerij kan een uitdaging zijn, vooral gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. De economie is afgekoeld, maar de krapte blijft. Veel werknemers gaan pensioen en dat blijft doorgaan tot na 2040. Het vinden van personeel blijft een uitdaging voor nu en op de lange termijn. Het Bakkerspanel vroeg aan de Nederlandse bakkers hoe zij nieuw personeel werven.
Branche organisatie vaker gewaardeerd om verstrekken informatie dan belangenbehartiging
Het Bakkerspanel heeft op verzoek van een brancheorganisatie in de ambachtelijke bakkerij de vraag gesteld aan de bakkers welk belang zij hechten aan een brancheorganisatie voor de ambachtelijke bakkerij. Aansluitend hebben wij gevraagd of zij hun antwoord wilde motiveren. Tijdens de meest recente enquête in mei van dit jaar van Het Bakkerspanel gaven 281 Nederlandse bakkers hun mening over een aantal actuele onderwerpen.
Peiling vertrouwen in de toekomst Nederlandse bakkers
Het Bakkerspanel krijgt steeds vaker van bakkers te horen dat zij helaas hun bakkerij hebben gestopt. Helemaal onbegrijpelijk is dit natuurlijk niet door de gestegen energiekosten, hogere prijzen van grondstoffen, personeelskosten en dan nog de concurrentie van de supermarkten die steeds zwaarder inzetten op de verkoop van brood en een ambachtelijk karakter communiceren. De moed zou van minder in de schoenen zakken. Wij wilden nu wel eens écht weten van de bakkers hoe zij aankijken tegen de toekomst van hun eigen bakkerij en wij stelde hierover een vraag in onze meting in mei 2023 waaraan maar liefst 281 bakkers meededen.
Hoe Nederlandse bakkers zich kunnen onderscheiden van de supermarkt
Vrijwel alle bakkers onderscheiden zich van de supermarkt / retail door ambachtelijkheid. Alle bakkers tot 35 jaar onderschrijven dit onderscheidend vermogen. Verder zien we dat markteer bakkers (96%) zich door ambachtelijkheid onderscheiden. Dit zijn enkele uitkomsten uit onderzoek van Het Bakkerspanel onder Nederlandse bakkers.
Nederlandse bakker kijkt vooral naar marge
Er is geen duidelijk criterium wat eruit springt om het rendement van het bedrijf te verhogen. Meest genoemd is letten op de marge per product, gevolgd door het bekijken van de vaste lasten en de derving verminderen blijkt uit onderzoek van Het Bakkerspanel in Nederland.
Omzet Nederlandse bakkers stabiel in 2022
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa 1.036.000 euro. 43% van de omzet bestond uit broodproducten, 25% patisserie, 11% chocoladeproducten en 21% aan andersoortige producten zoals koffiekoeken, hartige producten, beleg... In november 2022 heeft Het Bakkerspanel aan de bakkers gevraagd wat hun omzetverwachting was over de geheel 2022 ten opzichte van 2021.
Krapte op de arbeidsmarkt grootste kopzorg Nederlandse bakkers
In een Nederlandse bakkerijonderneming waren in november van 2022 circa 20,4 personeelsleden actief inclusief de bakker zelf. Hiervan zijn 6,7 werknemers actief in de productie van de bakkerij, 10,1 in de winkel en 3,5 werknemers hebben een andersoortige functie. Deze cijfers komen uit de meest recente meting van Het Bakkerspanel waar 260 bakkers in oktober / november aan hebben meegewerkt.
Groei bakkerijbezoek zet nog niet door
In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de Nederlandse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Vorig jaar was dit aandeel ook 36% en in 2019 iets lager met 34%. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen.
Nutri-Score steeds vaker doorslaggevend bij keuze producten
In juli heeft Het Bakkerspanel zijn jaarlijks consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens uitgevoerd. In deze meting hebben we vragen gesteld over op welke ingrediënten en allergenen consumenten letten bij hun aankopen van bakkerijproducten. Verder hebben we de vraag gesteld of de Nutri-Score invloed heeft op hun keuze om bakkerijproducten al dan niet te kopen.
Al vier jaar Het Bakkerspanel in Nederland
In 2019 zag Het Bakkerspanel in Nederland het levenslicht na uitvoerige gesprekken met bakkers en fabrikanten / leveranciers. Op dat moment was er geen 360 graden beeld beschikbaar in Nederland. Veel marktcijfers worden geïnventariseerd door allerlei brancheorganisaties en commerciële partijen, maar niemand combineert productgebruik met de bedrijfsvoering van de bakker. Verder spiegelen wij de eigen marktbewerking van de bakkers aan de verwachtingen die de consument van hem heeft. Onze missie waarmee wij startten was een vitale ambachtelijke bakkerij door het delen van kennis.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie