Nederlandse klanten verleiden met prijskortingen
De kosten rijzen op alle vlakken de pan uit. Het doorberekenen van de hogere kosten in de consumentenprijs is onvermijdelijk geworden in Nederland. Door de hogere prijzen zullen sommige consumenten eerder overwegen om brood te kopen in de supermarkt. De belangrijkste reden dat consumenten hun brood kopen in de supermarkt is gemak en direct daarna een lagere prijs.
Nederlandse bakkers reageren verschillend op kostenstijging
In 2021 zijn de kosten voor de bakker flink gestegen. Hier liggen verschillende reden aan ten grondslag. Zo zijn de grondstofprijzen gestegen door de natte zomer en daardoor tegenvallende oogsten, waardoor meel duurder is geworden. Daarnaast schoten de energieprijzen de lucht in om uiteenlopende redenen. De verwachting is dat de prijzen voor energie hoger zullen blijven dan we gewend waren door een hogere vraag en de energietransitie. Ten slotte is er nog de krapte op de arbeidsmarkt waardoor de lonen stijgen.
Marketing gedreven bakkers maken vaker gebruik van afbakproducten diepvries
Aan de meest recente bevraging van Het Bakkerspanel in november 2021 deden 184 Nederlandse bakkers mee. Wij stelden de bakkers de vraag in welke van de volgende werkwijzen zij zich het meest herkennen. Bakken zij alles zelf vanuit de basis of maken zij hierin keuzes en kopen zij het overige deel diepgevroren in en bakken zij dit af? Verder vroegen wij de bakkers of zij een eigen signatuur geven aan wat zij zelf bakken. In totaal geeft ruim driekwart van de bakkers (77%) aan zichzelf het meest te herkennen in de werkwijze alles zelf bakken vanuit de basis.
Effecten klimaatverandering voelbaar voor Nederlandse bakker
Na het extreme weer dit jaar tot nu toe hebben we in de enquête van Het Bakkerspanel in Nederland in september aan de bakkers de vraag voorgelegd of zij verwachten dat klimaatverandering al dan niet invloed heeft op hun bedrijfsvoering. Ruim vier op de tien bakkers verwachten dat klimaatverandering invloed gaat hebben en daarnaast weet drie op de tien bakkers het nog niet of er een invloed zal zijn. De bakkers denken dat klimaatverandering met name zal leiden tot hogere prijzen voor grondstoffen. Het voorjaar was koud, met vaak laat nog nachtvorsten. De zomer was koel en nat wat leidt tot lagere opbrengen van oogsten.
Nederlandse bakkers beperken afvalstromen
Duurzaamheid is een belangrijk begrip in de consumptiemaatschappij. Klimaatverandering en schaarste aan grondstoffen vraagt om op een andere manier om te gaan met energie en grondstoffen. Bedrijven spelen hierop in, omdat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden en omdat de consument en andere belanghebbenden hierom vragen. Het Bakkerspanel wilde onderzoeken wat bakkers doen aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering en stelde hier in september vragen over aan de Nederlandse bakkers in onze meest recente enquête.
Minder personeel en toch meer klanten bedienen
In april 2021 heeft Het Bakkerspanel een enquête gehouden onder bijna 200 bakkers in Nederland. Aan de bakkers hebben we gevraagd wat hun grootste uitdaging is voor de toekomst. Meer dan de helft van de bakkers ziet een uitdaging in het houden van goed personeel. Gevolgd door het vasthouden van klanten die de weg terug naar de bakker hebben gevonden door corona en als derde het aantrekken van nieuwe klanten.
Huishoudens met jonge kinderen willen gezonde voeding
April 2021 stelde Het Bakkerspanel vragen aan 1.000 Nederlandse consumenten over hun aankopen van bakkerijproducten bij de bakker of in de supermarkt. In het onderzoek werd gevraagd op welke allergenen en ingrediënten consumenten letten bij hun keuze voor producten. Verder hebben wij gevraagd of consumenten zich laten leiden door de Nutri-Score bij hun keuzes van producten. Het relateren van de resultaten van deze vragen levert interessante inzichten op.
Nederlandse bakker genereert 15 arbeidsplaatsen in eigen bedrijf
In april 2020 deed Het Bakkerspanel onderzoek onder Nederlandse bakkers en stelde vragen over hun medewerkers. Aan deze peiling deden 314 bakkers mee.
Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent door coronacrisis
Zes op de tien de bakkers zien hun omzet dalen tijdens de coronacrisis. Een vijfde van de bakkers zien juist een stijging. Over de hele Nederlandse bakkerij is sprake van een daling van 16 procent gedurende de periode dat de coronamaatregelen van kracht zijn. Hierbij wetende dat de bakkers tijdens deze periode gewoon geopend zijn. Dit blijkt uit de meest recente peiling in april/mei van Het Bakkerspanel onder 314 Nederlandse bakkers.
Bakkers verhoog uw productie door sluiting van de horeca!
De sluiting van de horeca, waaronder de broodjeszaken en het hamsteren in de supermarkten in verband met de coronacrisis resulteert in meer verkoop van brood(jes) bij de bakker. Bakkers houd hier rekening mee bij de volumes die u bakt, zodat u niet halverwege de dag ‘nee’ hoeft te verkopen aan uw klanten!
Consument wil folders van bakker voor productinformatie en aanbiedingen
Het Nederlands Bakkerspanel deed een enquête onder meer dan 1.000 consumenten en stelde vragen over het kopen van brood, banket en andere bakkerijproducten bij de bakker en in de supermarkt. Het onderzoek leverde interessante inzichten op over het koopgedrag. Zoals iedereen weet heeft de ambachtelijke bakkerij het moeilijk. Brood had lang een negatief imago en wekelijks sluiten bakkerszaken. Toch zijn lichtpuntjes te bespeuren.
Overschot brood van bakker nog vaak naar mensen met dieren
Duurzaamheid is voor iedereen een actueel thema. Het Nederlands Bakkerspanel wilde hier graag meer over weten en stelde hierover aan de ambachtelijke bakkers in november 2019 enkele vragen. Wij waren benieuwd wat bakkers nu al doen in hun bedrijfsvoering om duurzamer te zijn en hierdoor het milieu te sparen. Verder wilde wij nog graag weten welke plannen zij hebben om (nog) duurzamer te worden. In totaal hebben bijna 300 Nederlandse bakkers inzage gegeven hoe zij hier mee omgaan.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie