Groei bakkerijbezoek zet nog niet door

Bakker moet troeven uitspelen

In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de Nederlandse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Vorig jaar was dit aandeel ook 36% en in 2019 iets lager met 34%. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen. Verder zet de supermarkt sterk in op communicatie. Daarom moet de bakker de beweegredenen van consumenten om voor de bakker te kiezen uitspelen en duidelijk maken aan de consument. Lekkere en altijd verse producten zijn alvast de belangrijkste redenen om voor de bakker te kiezen.

772-39766-121222-waarom-kiezen-nederlandse-consumenten-voor-de-bakker-8965e63db69e897b.png

Wat we zien is dat met het hoger worden van de leeftijd de waardering voor verse en lekkere producten toeneemt. Een derde reden is de goede prijs/kwaliteitverhouding van de bakker. Voor huishoudens met oudere thuiswonende kinderen is dit vaker een reden om voor de bakker te kiezen dan voor andere typen huishoudens.

Een goed verhaal

De meeste bakkers weten zelf ook dat de klanten hen waarderen om vers en lekker, maar communiceren dit vaak niet naar hun klanten. Een goede communicatie is essentieel om de consument te overtuigen om naar de bakker te gaan. De productieprijs is inderdaad gestegen en de consumentenprijs hierdoor ook, maar deze maken nog steeds een miniem deel uit van het totale budget dat een huishouden maandelijks beschikbaar heeft. Met een goed verhaal mag dit geen reden zijn om niet naar de bakker te gaan.

Verder blijkt uit ons consumentenonderzoek dat ambachtelijke en luxe broodsoorten en lokale herkomst (streekproduct) consumenten het meest aantrekkelijk vinden in een broodassortiment. Huishoudens met jonge kinderen en millennials vaker dan andere typen huishoudens. Het is aan de bakker om een goed verhaal te bouwen rond de begrippen vers en lekkere producten. In de winkel en in de communicatie moet dit nadrukkelijk naar voren komen. Laat klanten producten proeven. Breng beleving in je winkel, laat je personeel producten aanbevelen en kom met aantrekkelijke aanbiedingen om klanten aan te trekken. Zorg voor een goede communicatie met de lokale consument online via facebookcampagnes, e-mailnieuwsbrieven en folders. We weten allemaal dat de kostprijs enorm is gestegen, maar focus je dan op aspecten die je wel in de hand hebt. Meer aandacht voor je marketing in de winkel zorgt er in elk geval voor dat consumenten weten waarom ze naar jou moeten komen en je beter weten te vinden. In de winkel is het immers te verdienen.

Bron: Het Bakkerspanel, 12 december 2022

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie