Nederlandse bakker kijkt vooral naar marge

Nederlandse bakkers kijken naar een breed spectrum om hun rendement te behouden

Er is geen duidelijk criterium wat eruit springt om het rendement van het bedrijf te verhogen. Meest genoemd is letten op de marge per product, gevolgd door het bekijken van de vaste lasten en de derving verminderen blijkt uit onderzoek van Het Bakkerspanel in Nederland.

Jonge bakkers (49%) kijken wat minder vaak naar de marge per product dan hun oudere collega bakkers. De bakkers tot 35 jaar (73%) letten het meest op personeelsinzet (minder uren, efficiëntere roosters, flexibele banen).

Bakkers met meerdere winkels letten meer op personeelsinzet (61%) , minder derving (59%) en meer verkoop (door actieve verkoop van mijn personeel) (57%).

Marketeer bakkers letten extra op marge per product (56%), vaste lasten (55%) en meer verkoop (50%). Inspiratie bakkers letten op meer verkoop (63%), marge per product (61%) en minder derving (59%). Producent bakkers letten niet relatief vaker op specifieke criteria.

821-40931-030123-rendement-verhogen-bakkers-nederland-juni-2021-fe22a5cfeef5cb65.png

De kosten van energie zijn enorm gestegen in de afgelopen jaren en is een kostenpost die extra aandacht vraagt om het rendement op peil te houden.

Tips om te besparen op energie!

Er zijn verschillende manieren waarop een bakker energie kan besparen in zijn bakkerij. Hier zijn enkele suggesties:

  • Gebruik energiezuinige apparatuur: Vervang oude, inefficiënte ovens, koelkasten en andere apparatuur door energiezuinige modellen. Zoek naar apparaten met een hoog energielabel en let op de energie-efficiëntieklasse.
  • Verbeter de isolatie: Zorg ervoor dat de bakkerij goed geïsoleerd is om te voorkomen dat warmte ontsnapt. Isolatie kan worden verbeterd door deuren, ramen en muren te verzegelen en te isoleren.
  • Gebruik verlichting verstandig: Zorg voor voldoende licht in de bakkerij, maar vermijd overmatig gebruik van verlichting wanneer deze niet nodig is. Gebruik LED-lampen in plaats van traditionele lampen om energie te besparen.
  • Beperk warmteverlies: Vermijd het openen van deuren en ramen als de verwarming aan staat, en gebruik gordijnen of andere middelen om tocht te verminderen.
  • Zet apparatuur uit als het niet gebruikt wordt: Schakel apparatuur zoals ovens, mixers en koelkasten uit wanneer deze niet in gebruik zijn. Laat apparaten niet onnodig aan staan.
  • Plan het bakproces slim: Zorg ervoor dat de apparatuur efficiënt wordt gebruikt door bakprocessen te plannen en te organiseren. Gebruik bijvoorbeeld de restwarmte van de oven om andere gerechten te bereiden.

Door deze tips te volgen, kan een bakker energie besparen en de kosten verlagen.

Bron: Het Bakkerspanel, 1 maart 2023

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie