Minder personeel en toch meer klanten bedienen
In april 2021 heeft Het Bakkerspanel een enquête gehouden onder bijna 200 bakkers in Nederland. Aan de bakkers hebben we gevraagd wat hun grootste uitdaging is voor de toekomst. Meer dan de helft van de bakkers ziet een uitdaging in het houden van goed personeel. Gevolgd door het vasthouden van klanten die de weg terug naar de bakker hebben gevonden door corona en als derde het aantrekken van nieuwe klanten.
Huishoudens met jonge kinderen willen gezonde voeding
April 2021 stelde Het Bakkerspanel vragen aan 1.000 Nederlandse consumenten over hun aankopen van bakkerijproducten bij de bakker of in de supermarkt. In het onderzoek werd gevraagd op welke allergenen en ingrediënten consumenten letten bij hun keuze voor producten. Verder hebben wij gevraagd of consumenten zich laten leiden door de Nutri-Score bij hun keuzes van producten. Het relateren van de resultaten van deze vragen levert interessante inzichten op.
Vraag naar biologisch brood neemt sterk toe
De vraag naar biologische producten zit in de lift. Het Bakkerspanel wilde weten of dit ook specifiek geldt voor bakkerijproducten en stelde hierover vragen aan 1.000 Belgische consumenten. In eerder onderzoek in 2019 stelde wij hierover ook vragen aan consumenten en bakkers, zodat we de evolutie kunnen zien.
Consument bezoekt vaker de bakker tijdens coronacrisis
De pandemie duurt nu al meer dan een jaar en heeft veel ondernemers in zwaar weer gebracht. De bakkers hebben in de gehele periode open mogen blijven al was het wel onder beperkende maatregelen. In het begin van de pandemie rond april waren de bakkers nog pessimistisch over hun omzet, maar dit is onterecht gebleken voor de meeste bakkers.
Bakker en consument vinden elkaar in ambachtelijkheid
Aan de ambachtelijke bakkers in België is in januari/februari van dit jaar gevraagd in welke mate zij bepaalde officiële en niet officiële product claims belangrijk vinden in hun communicatie naar hun klanten. Hoe belangrijk vinden zij product claims zoals ambachtelijk, biologisch, duurzaamheid, gezondheid en glutenvrij in hun communicatie. Alleen aan ambachtelijkheid wordt een groot belang gehecht door de bakkers. In totaal vindt negen op de tien bakkers deze niet officiële product claim, welke niet voldoen aan de verordening voedings- en gezondheidsclaims, belangrijk in de communicatie naar hun klanten. De verschillen tussen de gewesten zijn hierin eerder beperkt. De Belgische bakkers zijn hiermee goed op de hoogte wat de consument van hen verwacht.
Jonge Vlaamse bakkers willen investeren in groene energie
Begin 2020 stelde Het Bakkerspanel vragen aan bakkers over wat zij willen realiseren aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Dit leverende verrassende resultaten op. In eerste instantie willen bakkers werken aan minder plastic, verpakkingsmateriaal en minder derving. Dit zijn maatregelen die vrij eenvoudig in de bedrijfsvoering kunnen worden gerealiseerd. Door 39% van de Vlaamse bakkers wordt meer investeren in groene energie genoemd zoals het plaatsen van zonnepanelen en het afnemen van groene stroom. De bakkers in Wallonië en Brussel (21%) hebben hiervoor in veel mindere mate investeringsplannen.
Helft bakkers vindt zichzelf klantgericht
In november 2020 legde Het Bakkerspanel een 15-tal stellingen over bedrijfsvoering voor aan de Belgische bakkers. Dit waren stellingen over creativiteit, ondernemerschap, personeelsmanagement tot klantbeleving in de winkel. Bakkers konden aangeven in welke mate zij akkoord waren met de stellingen met betrekking tot hun eigen bedrijfsvoering. Op basis van de resultaten hebben wij een viertal bakkersprofielen onderscheiden. Bijna de helft van de bakkers vindt zichzelf klantgericht. De andere helft van de bakkers wordt gedreven door inspiratie, gewoonte of heeft een zakelijke benadering.
Jonge bakkers kopen vaker lokaal en via korte ketens
We zitten sinds maart in de coronacrisis. Er kwam een lockdown, maar de bakkers konden openblijven. Toch daalde de omzet flink tot 12% in de eerste maanden van de crisis. Er werd niet meer gefeest, waardoor de vraag naar patisserie sterk daalde. De omzet aan horeca viel weg, maar de consument kocht vaker brood bij de bakker, omdat zij dit een veiliger omgeving vinden dan de supermarkt, waar minder makkelijk afstand kan worden gehouden. Voor een derde van de bakkers is de coronacrisis een reden geweest om anders te gaan inkopen ten opzichte van voor de corona blijkt uit de meest recente bevraging in oktober van Het Bakkerspanel onder de Belgische bakkers.
De Vlaamse bakker kiest voor zwarte piet in zijn productaanbod
Elk jaar wordt in het najaar weer dezelfde discussie gevoerd over zwarte piet in de lage landen. De discussie is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Nederland naar België. In Nederland woedt een hevige discussie, maar ook in Vlaanderen speelt de discussie over het handhaven van zwarte piet of toch een meer neutrale roetpiet. Het Bakkerspanel vond het wel eens tijd om hierover vragen te stellen aan de Vlaamse bakkers hoe zij hierover denken bij het samenstellen van hun productaanbod tijdens de Sinterklaasperiode. In Wallonië/Brussel speelt deze discussie vrijwel niet, omdat zij geen zwarte piet kennen, maar Père Fouettard die geen zwarte huidskleur heeft.
Genieten van viennoiserie en hartige producten
Driekwart van de Belgische huishoudens koopt wel eens viennoiserie blijkt uit onderzoek door Het Bakkerspanel onder 1.000 Belgische consumenten. De senioren kopen relatief wat vaker dan de jongere generaties Viennoiserie. Het chocoladebroodje is hierbij veruit de favoriet. Viennoiserie is een product dat relatief veel vaker bij de bakker wordt gekocht dan in de supermarkt. Het is een typisch product dat in het weekend en dan met name op zondag wordt gekocht wanneer consumenten vaak uitgebreid ontbijten met hun gezin of gasten ontvangen.
Kansen voor de bakker tijdens en na Corona
De coronacrisis blijft voorlopig zijn invloed hebben op ons leven en koopgedrag. Eerder publiceerden wij een artikel over een daling van de bestedingen bij de bakker tijdens de eerste maanden na het begin van de coronacrisis. Deze bedroeg 12% in die eerste maanden. Vanuit Nederland komen nu positieve signalen uit onderzoek door GFK, dat consumenten tijdens de afgelopen maanden steeds vaker voor speciaalzaken zoals de slager, groenteboer en bakker kiezen. In België zou het ook kunnen zijn dat de bestedingen door consumenten bij speciaalzaken stilaan stijgen.
Nederlandse bakker genereert 15 arbeidsplaatsen in eigen bedrijf
In april 2020 deed Het Bakkerspanel onderzoek onder Nederlandse bakkers en stelde vragen over hun medewerkers. Aan deze peiling deden 314 bakkers mee.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie