Jonge consument kiest voor vegan

Vragen over vegan in jaarlijks consumentenonderzoek

1.000 Nederlandse consumenten stelden wij vragen over vegan in het jaarlijks consumentenonderzoek van Het Bakkerspanel. 20% van alle consumenten variërend van 21 tot 65 jaar koopt vegan producten bij de bakker. Vegan producten bij de bakkers en/of de supermarkt worden relatief het vaakst gekocht door huishoudens met jonge kinderen (72%) en millennials (61%). Slecht een kwart van de huishoudens met oudere thuiswonende kinderen koopt vegan bakkerijproducten en onder senioren is dit slechts 11%.

Vegan koffiekoeken populair bij jongere consument

Broodjes en croissants worden het vaakst door consumenten vegan gekocht. Opvallend is dat koffiekoeken, muffins en donuts relatief vaker worden gekocht door de jonge gezinnen. Wellicht dat zij dit kopen voor hun jonge kinderen die vaak verzot zijn op deze producten. De millennials die ook vaak kiezen voor vegan hebben niet bepaalde producten die zij vaker vegan kopen dan de andere typen huishoudens.

428-44676-121523-jongeren-kiezen-vegan-nederland-c2591fc521691cbb.png

Gezonde voeding doorslaggevend bij keuze voor vegan

De Nederlandse consument kiest met name voor vegan vanwege gezonde voeding, duurzaamheid en dierenwelzijn.

Vegan producten zijn nog niet algemeen bij de bakkers verkrijgbaar. De helft van de bakkers geeft aan vegan producten in zijn assortiment te hebben. De bakker heeft vaak een wat verouderd klantenbestand. Voor de bakkers is dit een uitgelezen kans om zijn productaanbod beter te laten aansluiten bij de wensen van de jongere consument. Wil je de jonge consument overtuigen om bij jou te kopen dan is het een ‘must’ om na te denken over vegan producten in het assortiment en denk dan in eerste instantie aan koffiekoeken, muffins en donuts.

Bron: Het Bakkerspanel, 15 december 2023

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie