Genieten van viennoiserie en hartige producten

Consumenten verrassen met uitbundige creaties

Driekwart van de Belgische huishoudens koopt wel eens viennoiserie blijkt uit onderzoek door Het Bakkerspanel onder 1.000 Belgische consumenten. De senioren kopen relatief wat vaker dan de jongere generaties Viennoiserie. Het chocoladebroodje is hierbij veruit de favoriet. Viennoiserie is een product dat relatief veel vaker bij de bakker wordt gekocht dan in de supermarkt. Het is een typisch product dat in het weekend en dan met name op zondag wordt gekocht wanneer consumenten vaak uitgebreid ontbijten met hun gezin of gasten ontvangen. Viennoiserie is voor de meeste een typisch genietmoment waarbij wat minder op gezondheid wordt gelet. Het mag bereid zijn met boter en room uit zuivel. Ruim de helft van de consumenten plant van tevoren de aankoop van viennoiserie thuis. Iets minder dan de helft koopt spontaan viennoiserie. Meestal worden de consumenten in de winkel op het idee gebracht, maar ook onderweg wordt soms de beslissing genomen. Het is aan de bakker om de consument in zijn winkel en in e-mailnieuwsbrieven de consument te inspireren voor het kopen van heerlijke viennoiserie. Het gaat om de smaak en de uitstraling mag uitbundig met allerlei afwerkingen of deegkleuringen.

Jongere consument kiest voor hartige producten in de supermarkt

Hartige producten worden minder vaak gekocht dan zoete viennoiserie producten. Hartige producten zoals worstenbrood en (mini)pizza worden door de helft van de huishoudens gekocht. Bij viennoiserie is dat driekwart. Met name de jongere generaties houden van hartige producten waar de oudere generaties de voorkeur geven aan zoet. Hartige producten worden relatief minder vaak bij de bakker gekocht dan in de supermarkt. Hartige producten worden relatief vaker spontaan in de winkel gekocht dan viennoiserie en het vaakst op zaterdagen.

Inspelen op gezonde en bewuste voeding

Moeten bakkers actief aan de slag met het aanbieden van biologische, vegetarische of veganistische viennoiserie en hartige producten? Slechts een klein deel van de consumenten is op zoek naar deze producten. Het is aan de bakker om te bepalen of de vraag voor hem voldoende interessant is. Het eten van viennoiserie en hartige producten wordt door de consument ervaren als puur genieten, waarbij de consument niet let op gezondheid. Consumenten die toch op hun gezondheid willen letten kunnen kiezen voor de mini varianten bij viennoiserie en hartige producten. Hiermee wordt een balans gevonden bij het letten op gezondheid en toch genieten van viennoiserie en hartige producten.

Bron: Het Bakkerspanel, 9 september 2020

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie