De Vlaamse bakker kiest voor zwarte piet in zijn productaanbod

Elk jaar weer dezelfde discussie

Elk jaar wordt in het najaar weer dezelfde discussie gevoerd over zwarte piet in de lage landen. De discussie is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Nederland naar België. In Nederland woedt een hevige discussie, maar ook in Vlaanderen speelt de discussie over het handhaven van zwarte piet of toch een meer neutrale roetpiet. Het Bakkerspanel vond het wel eens tijd om hierover vragen te stellen aan de Vlaamse bakkers hoe zij hierover denken bij het samenstellen van hun productaanbod tijdens de Sinterklaasperiode. In Wallonië/Brussel speelt deze discussie vrijwel niet, omdat zij geen zwarte piet kennen, maar Père Fouettard die geen zwarte huidskleur heeft.

Chocolade maakt 7% uit van de omzet

Uit eerdere bevragingen van Het Bakkerspanel weten we dat 87% van de Vlaamse bakkers inspeelt op het thema Sinterklaas met chocoladefiguren en pralines. Verder weten we dat bijna één op vijf Vlaamse consumenten chocoladefiguren kopen bij de bakker en dat chocolade voor bijna 7% bijdraagt aan de totale omzet. Deze cijfers in gedachte te hebben heeft chocolade wellicht een lagere focus bij de bakker bij de keuzes die hij maakt.

Laten we het kinderfeest zoals het is

Enkele weken geleden vroeg Het Bakkerspanel aan de bakkers of zij kiezen voor zwarte of roetveegpiet voor hun Sinterklaasaanbod. Meer dan driekwart (77%) van de Vlaamse bakkers gaf aan zwarte piet figuren aan te bieden, slechts 4% biedt de roetveegpiet aan in hun sinterklaasassortiment. Voor de overige bakkers maakt het niet uit. ‘We laten het kinderfeest zoals het is’ (90%) en ‘in onze traditie is piet zwart (76%)’ zijn de belangrijkste redenen voor de voorkeur voor zwarte piet bij de Vlaamse bakkers. Kortom voor de Vlaamse bakker hoeft er niets te veranderen aan zwarte piet.

Bron: Het Bakkerspanel, 21 oktober 2020

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie