In de winkel is het te verdienen

Supermarkt heeft een groter marktaandeel in brood dan bakker

De consument koopt steeds vaker zijn brood in de supermarkt. Ruim een jaar geleden kwam er een bericht naar buiten op basis van onderzoek door GFK Belgium in opdracht van Vlam, dat inmiddels het aandeel brood dat bij de supermarkt wordt gekocht groter (52%) is dan bij de bakker. “Brood in de supermarkt is van betere kwaliteit dan vroeger, en het aanbod is even ruim als bij een bakker” zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen. Kan de bakker het tij keren? Jeroen Claessens van Het Belgisch bakkerspanel is ervan overtuigd van wel.

De consument bezoekt de bakker wel!

In november hebben wij een onderzoek gedaan onder 1.005 consumenten. En dit heeft zeer interessante inzicht opgeleverd. Twee op drie van alle huishoudingen geven aan, dat minimaal één gezinslid minimaal één keer per maand een bezoek aan de bakker brengt. Dit kan brood zijn, maar ook alleen pistolets of patisserie voor in het weekend. De bakker krijgt alle gelegenheid om de klant voor zich te winnen. De tijd dringt. Het cliënteel van de bakker vergrijsd blijkt uit ons onderzoek. Van de 50-plusser geeft 79 procent aan de bakkers wel eens te bezoeken. Onder consumenten jonger dan 35 jaar is dit 72 procent. De laatste groep wil zijn brood ook wel eens uit de broodautomaat nemen. Verder toont ons onderzoek aan, dat de consument die de bakker bezoek een hoger besteedbaar inkomen heeft.

Met alleen kwaliteit komt de bakker er niet

Dit biedt perspectief! Eerst kijken we waarom consumenten niet naar de bakker gaan. Voor de helft van de consumenten die nooit naar de bakker gaan is prijs doorslaggevend. Verder geeft 37 procent aan geen onderscheid te zien tussen de producten bij de bakker en in de supermarkt. Gevolgd door een slechte bereikbaarheid van de bakker. We hebben gevraagd aan alle consumenten, óók de consumenten die de bakker niet bezoeken, wat zij nu eigenlijk van de bakker verwachten. Veruit het belangrijkste is de kwaliteit. Gevolgd door ambachtelijke producten en vriendelijk personeel. Daarna komt pas een ruim assortiment.

De klantgerichte bakker

Bijna de helft van de consumenten wil door de bakker worden geïnformeerd over producten en aanbiedingen via een aantrekkelijk etalage. Wanneer we een aantrekkelijke etalage en vriendelijk winkelpersoneel combineren dan betekent dit, dat de focus moet worden verlegd van de bakkerij waar de productie plaatsvindt naar de winkel. Op basis van de eerste meting van het Belgisch Bakkerspanel onder 336 bakkers hebben wij bakkersprofielen samengesteld op basis van hoe bakkers aankijken tegen diverse aspecten op het gebied van bedrijfsvoering. Hieruit zijn vier zeer interessante profielen uit naar voren gekomen. Één van de profielen die we hebben weten te onderscheiden is de klantgerichte bakker. Dit is een bakker die regelmatig zelf in de winkel staat en veel aandacht heeft voor goed opgeleid en vriendelijk winkelpersoneel. Ook zorgt dit type bakker regelmatig voor animatie en beleving in de winkel. Nog geen kwart van de bakkers voldoet aan dit profiel. De klantgerichte bakker ondervindt ook minder problemen bij het aantrekken van nieuwe klanten, bedrijfsopvolging en de werving van personeel. De conclusie die we kunnen trekken is, dat de bakker meer ondernemer moet zijn dan producent met oog voor wat aan de voorkant van het bedrijf, de winkel gebeurd.

Bron: Het Bakkerspanel, 1 juli 2019

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie