Helft bakkers vindt zichzelf klantgericht

Bakkersprofielen in kaart gebracht

In november 2020 legde Het Bakkerspanel een 15-tal stellingen over bedrijfsvoering voor aan de Belgische bakkers. Dit waren stellingen over creativiteit, ondernemerschap, personeelsmanagement tot klantbeleving in de winkel. Bakkers konden aangeven in welke mate zij akkoord waren met de stellingen met betrekking tot hun eigen bedrijfsvoering. Op basis van de resultaten hebben wij een viertal bakkersprofielen onderscheiden. Bijna de helft van de bakkers vindt zichzelf klantgericht. De andere helft van de bakkers wordt gedreven door inspiratie, gewoonte of heeft een zakelijke benadering.

355-29862-011921-bakkersprofiel2-ff7bd0dcaf32cd6e.jpg

Ga regelmatig zelf in de winkel staan!

De klantgerichte bakkers geven relatief vaker dan gemiddeld aan regelmatig zelf in de winkel te staan en vinden sfeer en ambacht uitstralen in de winkel belangrijk. De gewoonte bakker staat daarentegen weinig in de winkel en verkoopt weinig andere producten dan de typische bakkerijproducten. Ook is deze bakker vaker onzeker over de toekomst als het gaat om opvolging en het hoofd kunnen bieden aan de concurrentie van de supermarkt. De zakelijke bakker verkoopt zijn producten relatief vaker buiten de winkel aan horeca en catering of levert belegde broodjes aan bedrijven. De inspiratie bakker komt vanzelfsprekend regelmatig met nieuwe creaties in de winkel en let wat minder op de prijs bij de inkoop.

Wat verwacht de consument nu eigenlijk van de bakker?

In ons meest recente consumentenonderzoek dat wij hebben gehouden onder 1.000 shoppers hebben wij de vraag gesteld wat bakker verwachten van hun bakker. Zij verwachten in de eerste plaats dat de producten vers zijn. Dat is de belangrijkste reden om de bakker te bezoeken. Verder geven consumenten aan dat de producten ambachtelijk moeten zijn. Een derde belangrijk punt is de vriendelijkheid van het personeel. Dit kan zijn door een vriendelijk woord tegen de klant, maar ook een goede advisering van de klant is hierbij belangrijk. Attendeer deze op nieuwe producten en kom met passende aanbiedingen. Laat ook zeker producten proeven door deze op de toog te zetten.

Trek ook nieuwe klanten aan in je zaak of informeer bestaande klanten door een aantrekkelijke etalage en vergeet ook niet het vertrouwde stoepbord aan de straat te plaatsen in deze digitale wereld. Verder blijft het belangrijk om uw digitale positie te verbeteren door een goede webshop, sociale media en een e-mailnieuwsbrief. Dit is eenvoudiger dan veel bakkers denken.

Bron: Het Bakkerspanel, 19 januari 2021

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie