Glutenvrij brood bij de artisanale bakker

Uit de eerste meting in juni 2018 van Het Belgisch Bakkerspanel bleek, dat de bakker zelden vragen krijgen over allergenen in zijn producten. Uit het consumentenonderzoek dat wij in november onder 1.005 consumenten hebben gehouden komt naar voren, dat 77% van de consumenten niet let op allergenen of andere toevoegingen. Ingrediënten waar consumenten wel op letten zijn zout en lactose (beide 8%). Als derde letten zij op de aanwezigheid van gluten (6%). Dit betekent niet, dat zij hierover dan ook vragen stellen aan hun bakker. Dit verklaart de weinige vragen die bakkers krijgen over allergenen.

Van de 332 bakkers die hebben deelgenomen aan de bevraging meldt 39%, dat zij minder dan maandelijks vragen krijgen over allergenen, en 11% krijgt zelfs nooit vragen over gluten, lactose, koolhydraten enz. Wanneer vragen worden gesteld over allergenen dan gaat dit bij acht op tien over brood en in mindere mate over allergenen in taart, gebak of patisserie.

Het is niet verwonderlijk, dat maar weinig vragen worden gesteld over allergenen aan de bakker. Naar schatting leiden 0,5 tot 1 procent van de Belgen aan glutenallergie of in wetenschappelijke benaming aan Coeliakie . Coeliakie is een onderwerp, dat leeft onder bakkers, fabrikanten en leveranciers. Toch lijkt het, dat consumenten en dan ook consumenten die niet aan Coeliakie lijden zich er niet veel mee bezig houden. Wel neemt het aantal voedselallergieën in België toe over de tijd, waardoor aandacht voor allergenen bij de bereiding niet kunnen worden genegeerd. Wel is het glutenvrij produceren voor een bakker in de praktijk geen evidentie. Meel verstuift waardoor contaminatie (besmetting) snel optreedt. Verder mag glutenvrij brood niet met dezelfde machine worden gesneden als het brood dat wel gluten bevat. De vraag moeten dan ook worden gesteld of de ambachtelijke bakker bij het volledig zelf bakken wel invulling moet geven aan allergeenvrije producten in zijn assortiment. Invulling geven aan de vraag naar glutenvrije producten kan uiteraard wel door gebruik van afbakproducten die ongesneden worden verkocht aan de klant.

Bron: Het Bakkerspanel, 31 oktober 2018

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie